Zbulime 2013!

07/07/2013 10:16

Zbulime 2013!
Të gjitha yjet fillojnë jetën e tyre në grup. Shumica e yjeve, duke përfshirë Diellin tonë, janë të lindur në grupe të vogla beninje që largohen,dhe dekadojn shpejt e me shpejt. Të tjerë formojnë "Dyndje" të mëdha të dendura që mbijetojnë për miliarda vjet si grupime yjesh.(star cluster). Brenda këtyre grupimeve te pasura dhe te dendura, yjet shtyhen si ne nje dhomë me mijëra fqinj. Ndërsa rrezatimet dhe erërat e forta yjore gërryejn vazhdimësisht hapësirën ndëryjore,duke nxjerre,dhe peshtyre materiale nga yjet e afërta.

Duke lexuar me siper,duket se ka pak gjasa qe ne nje vend te tille te ekzistojne "bote" aliene.
Megjithatë 3000 vjet drite nga Toka, në Dyndjen Yjore NGC 6811,astronomët kanë zbuluar dy planetë me të vegjël se Neptuni qe orbitojne rreth yjesh si dielli yne. Zbulimi, i publikuar në revistën Nature, tregon se planetet mund të zhvillohen edhe në grupime apo dyndje yjesh shume te dendura
"Dyndjet" e vjetra përfaqësojnë një ambient shumë të ndryshëm dhe kaotik nga vendlindja e Diellit tone dhe planeteve të tjera." thotë autori Soren Meibom ne Qendrën Harvard-Smithsonian për Astrofizikën (AQF). "Dhe ne kemi menduar se ndoshta planetet nuk mund të formohen lehte dhe të mbijetojnë në mjediset e vështira të grupimeve të dendura, pjesërisht për shkak se për një kohë të gjatë ne as nuk arritem ti gjejmë ata."

Të dy "botët" e reja aliene u shfaqen në të dhënat nga teleskopi Kepler të NASA-s. Kepler po bente gjueti tranzitesh ne yje.Dmth kur nje trup tranziton mbrapa yllit qe vezhgojme,duke na lejuar te percaktojme permasat. Kepler-66b dhe Kepler-67B janë më pak se tre herë madhësia e Tokës, ose rreth 3/4 madhësia e Neptunit .

Prej më shumë se 850 planete njohura jashtë sistemit tonë diellor, vetëm katër - të gjitha të ngjashme apo superiore ne madhesi ndaj Jupiterit u gjetën në grupe(dyndje). Kepler-66b dhe-67B janë planetet më të vogla që janë të vendosura në një grupim yjor,dhe te parët qe u vezhguan ne transit grumbullor para yllit te tyre,duke lejuar edhe matjen e madhësisë së tyre.

Meibom dhe kolegët e tij kane llogaritur qe mosha e NGC 6811 është nje miliard vjet. Kepler-66b dhe Kepler-67B tanime bejne pjese ne nje rreth te vogel planetesh ku mosha, distancatdhe madhësite,jane matur saktesisht.
"Këto planete janë ekstremofil kozmik," thotë Meibom. "Në kërkim të tyre, ne treguam se edhe planetet e vogla mund të formohen dhe të mbijetojnë për të paktën një miliard vjet, madje edhe në një hapesire, kaotike dhe armiqësore si ne NGC 6811."

Fotografia artistike e NASA,tregon cfare do shihnim nese do ishim ne aty ne kto planete.