UniversiUniversi


Universi permban cdo gje perceptohet fizikisht, ne teresine e hapesires dhe kohes, dhe te gjitha format e materies dhe energjise. Fjala Universieshte percaktuar si zakonisht dhe perfshin cdo gje. Megjithate, duke perdorur nje perkufizim alternativ, disa kozmologe kane spekuluar, se Universiperbehet nga zgjerimi i hapesires, dhe eshte vetem nje nga shume spekullimet, te cilat jane quajtur kolektivisht multiverse .Vezhgimet e pjeseve te vjetra te gjithesise (te cilat jane shume larg) sugjerojne se Universi eshte qeverisur nga te njejtat ligje fizike dhe konstante ne te gjithe shtrirjen e madhe te tij dhe. Megjithate ne teori mund te kete shume Universe te krijuar dhe ndoshta secili me konstante te ndryshme fizike.

Ne historine e regjistruar, disa Kozmologe kane propozuar llogarine per vrojtimet e Universit. Astronomet e shekujve te kaluar kane propozour seUniversi permban nje hapesire te pafund dhe ka ekzistuar perjetesisht. Me kalimin e shekujve, verejtjet e sakta dhe teorite e permiresuara cuan teorite ne modelin heliocentrik te Kopernikut dhe modelin Njutonian te Sistemit Diellor. Permiresimet e metejshme ne astronomi kane cuar ne realizimin, qe Sistemin Diellor eshte krijuar ne nje galaktike e perbere nga miliona yje, i cili eshte Milky Way-Rruga e Qumeshtit, dhe se galaktikat e tjera ekzistojne jashte tij. Studimi i kujdesshem i shperndarjes se ketyre galaktikave dhe linjat e tyre spektrale kane cuar ne shume teori moderne. Zbulimet dhe ndryshimet e sfondit kozmik te rrezatimit mikrovale, tregojne se Universi po zgjerohet dhe me sa duket kishte nje fillim. Sipas modelit mbizoterues shkencor rreth Universit, i njohur si Big BangUniversi u zgjerua nga nje faze teper te nxehte, te dendur e quajturEpoka Planck, ne te cilen u perqendrua energjia e Universit. Qe prej epokes PlanckUniversi eshte zgjeruar ne formen e tanishme, ndoshta me nje periudhe te shkurter (me pak se 10-32 sekonda) e inflacionit kozmik.

Disa masa te pavarura eksperimentale mbeshtesin kete zgjerim teorik dhe, ne pergjithesi, teorine e Big Bangut. Vezhgimet e fundit tregojne se ky zgjerim eshte pershpejtuar per shkak te energjise se erret, dhe se shumica e lendes ne Univers mund te jete ne nje forme, qe nuk mund te zbulohet nga instrumentet e pranishme. Interpretime aktuale nga vezhgimet astronomike tregojne se mosha e Universit eshte 13,73 miliard vjet, dhe se diametri i Universit eshte i dukshem te pakten 93000000000 vjet drite. Sipas relativitetit te pergjithshem, hapesira mund te zgjerohet me shpejt seshpejtesia e drites, edhe pse ne mund te shikojme vetem nje pjese te vogel te Universit per shkak te kufizimit te imponuar nga shpejtesia e drites. Realiteti dhe Fizika tregojne qe Universi eshte percaktuar si cdo gje qe ekziston, ka ekzistuar, dhe do te ekzistoje. Sipas ketij perkufizimi dhe te kuptuarit tone te pranishem, Universi perbehet nga tre elemente : hapesire, kohe dhe energji. Te tre elementet e Universit korrespondojne me perafersi me idete e shkencetareve.

Nje teori e thjeshte eshte nje grup i flluskave te sapunit, ne te cilen vezhguesit qe jetojne ne nje flluske sapuni nuk mund te nderveprojne me ata qe jane ne flluskat tjera te sapunit. Sipas nje terminologjie te perbashket, secila nga flluskat e sapunit perbejne pjesen e hapesires qe eshte lene te kuptohet si Universi. Mbledhja e te gjitha ketyre teorive eshte e quajtur multiverse. Ne parim Universet tjera mund te kene dimensione te ndryshme te hapesires kohes dhe energjise, edhe pse mundesite jane aktualisht spekulative. Sipas teorive te pergjithshme, disa rajone te hapesires nuk mund te pershkojne dhe vet Universin, per shkak te pafundesise se shpejtesise se drites dhe zgjerimin e vazhdueshem te hapesires. Per shembull, mesazhet radioskopike te derguara nga Toka nuk do te arrinin kurre ne disa rajone te hapesires edhe sikur Universi te jetonte gjithmone. Theksojme se ato rajone te largeta te hapesires jane pjese e realitetit sa me shume qe ne i perkushtohemi, por ne nuk mund te pershkojme te gjithe thellesine e hapesires. 

Te thuash te drejten, Universi i dukshem varet nga vendndodhja e vezhguesit. Megjithate edhe udhetimi me i shpejte nuk mund te jete ne gjendje per te pershkuar te gjithe pjesen e hapesires. Ne menyre tipike, universi i dukshem shihet nga pika jone e favorshme ne Milky Way Galaxy= Rruga e Qumeshtit. Universi i dukshem, mosha e struktures , dhe bolleku i elementeve kimike eshte shume i madh dhe ndoshta i pafund , pavarsisht qe tani ne e dime qe hapesira e Universit eshte rreth 93000000000 vjet drite. Diametri i nje Galaktike tipike eshte vetem 30.000 vjet-drite, dhe distanca midis dy galaktikave fqinje eshte vetem 3.000.000 vjet driteGalaktika jone Milky Way=Rruga Qumeshtit eshte rreth 100.000 vjet drite ne diameter. Galaktika me e afert me tonen eshte Andromeda, e vendosur afersisht 2.500.000 vjet drite larg. Ne Univers ka me shume se100.000.000.000 Galaktika. Galaktikat tipike shkojne nga ato te vogla me me pak se 10.000.000 yje deri ne gjigandet me 1.000.000.000.000 trilion yje.

Fjala Univers rrjedh nga fjala e vjeter Franceze Univers, e cila ne kthim rrjedh nga fjala Latine Universum. Fjala Latine ishte perdorur nga Cicerodhe me vone ne latinisht. Fjala Latine rrjedh nga Unvorsum qe do te thote tkurrje poetike, fillimisht e perdorur nga Lucretius ne Librin IV(Paragrafi 262) e De rerum natura (Mbi natyren e gjerave) - i cili lidh ununi forme te kombinuar e 'unus, ose "nje me vorsumLucretiusperdori fjalen ne kuptimin, cdo gje e mbeshtjelle ne nje, dhe, cdo gje qe bashkohet ne nje.

Nje interpretim alternativ i unvorsum eshte "gjithcka rrotullohet si nje" ose "gjithcka rrotullohet nga nje". Ne kete kuptim, ajo mund te konsiderohet si nje perkthim i fjales greke per universin, περιφορά. Kjo fjale greke i referohet modelit te hershem grek per Universin. SipasAristotelit rrotullimi i sferes se jashtme ishte pergjegjes per levizjet dhe ndryshimin e cdo gjeje brenda. Kjo ishte e natyrshme per greket te cilet supozuan se Toka ishte e palevizshme dhe se qiejt qarkullonin rreth Tokes.

Termi me i zakonshem per universin, ne mesin e filozofeve te lashte grek ishte τὸ πᾶν (Te gjitha), e definuar si e gjithe materia (τὸ ὅλον) dhe egjithe hapesira (τὸ κενόν). Sinonime te tjera per universin ne mesin e filozofeve te lashte grek perfshinin κόσμος (do te thote ne bote, kozmologji) dhe φύσις (kuptimi i natyres, nga e cila rrjedh fjala fizike). [Sinonime te njejta jane gjetur edhe ne autoret Latine, (totum Mundus, natura), dhe vazhduan te mbijetojne edhe ne gjuhet moderne, si p.sh, fjalet gjermane DasWeltall, dhe Natur. Sinonime te njejta jane gjetur edhe ne gjuhen angleze, te tilla si everything (cdo gje), kozmos (kozmologji), The world (bota), dhe Nature (natyra).

Perkufizimi me i gjere i universit mund te gjenden ne Naturae De Divisione nga filozofi mesjetare dhe teologu Johannes Scotus Eriugena. Koha nuk eshte konsideruar ne perkufizimin e Eriugena-s, pra, perkufizimi i tij perfshin cdo gje qe ekziston, ka ekzistuar dhe do te ekzistoje, si dhe cdo gje qe nuk ekziston, nuk ka ekzistuar dhe kurre nuk do te ekzistoje. Ky perkufizim nuk u miratua nga shumica e filozofeve te vone, por dicka jo krejtesisht e ndryshme u rishfaq ne fiziken kuantike. Natyrisht, nje eksperiment mund te kete vetem nje rezultat, dhe vetem nje i tille eshte bere real, permes procesit misterioz te matjes kuantike, e njohur edhe si renia e funksionit valor. Ne kete kuptim te mire-percaktuar matematike, edhe ajo qe nuk ekziston mund te ndikoje ne ate qe ekziston.

Zakonisht, universi eshte percaktuar si cdo gje qe ekziston, ka ekzistuar, dhe do te ekzistojne. Sipas ketij percaktimi dhe te kuptuarit tone te tanishem, universi perbehet nga tre elemente: hapesire dhe kohe, te njohur se bashku si space-time apo vakum, kurse energjia ose sic njifet ndryshe matter eshte elementi i trete i cili ka nje lidhje te forte me hapesiren dhe kohen. Te tre elementet e universit (hapesire-kohe, ceshtja-energjise, dhe ligj-fizikes) korrespondojne afersisht me idete e Aristotelit. Ne librin e tij Fizika (Φυσικῆς), Aristoteli ndau (τὸ πᾶν - cdo gje) ne tre elemente afersisht te ngjashem me: Ceshtja e Energjise/Matter (gjeja te cilen eshte bere universi), forma (marreveshje ceshtja e energjise ne hapesire), dhe ndryshimi (si eshte krijuar ceshtja energjise, shkaterrimi ose ndryshimi ne pronat e saj). Filozofet e vone, te tille si Lucretius,AverroesAvicena dhe Baruch Spinoza ndryshuan keto ndarje, per shembull, Averroes dhe Spinoza dalloji naturans natura (parimet aktive te funksionimit te universit) nga naturata naturaelementet pasive.

 

Madhesia, Mosha, Permbajtja, Struktura, dhe Ligjet


Universi eshte jashtezakonisht i madh dhe ndoshta i pafund ne vellim. Rajoni i dukshem nga Toka (universi i dukshem), eshte nje sfere me nje rreze prej rreth 46 miliarde vjet drite. Ne krahasim, diametri i nje galaktike tipike eshte vetem 30.000 vjet-drite, dhe distanca midis dy galaktikave tipike fqinje eshte vetem 3 milion vjet-drite. Si shembull, rruga e qumshtit - e jona eshte rreth 100.000 vjet drite ne diameter , dhe galaktika me e afert me tonen eshte, Andromeda dhe eshte e vendosur rreth 2.5 milion vjet drite larg. Ne Univers ka mbi 100 miliard galaktika te dukshme. Galaktikat tipike varjojne nga ato (xhuxhe - dwarf) me me pak sa dhjete milione yje, deri ne gjigandet me miliarda yje

Ceshtja e matteries eshte e perhaur ne menyre te njejte ne te gjithe universin. Matteria e universit eshte e perhapur edhe isotropikale, qe do te thote se nuk ka drejtim te vezhgimit, dhe cdo rajon i qiellit ka afersisht te njejten permbajtje. Universi eshte i perbere gjithashtu me nje rrezatim mikrovale, me nje spekter te ekuilibrit termik, afersisht 2,725 kelvin = kelvin eshte njesi matese. Hipoteza se universi ne shkalle te gjere eshte homogjen, eshte i njohur si parimi kozmologjik, e cila eshte mbeshtetur nga vezhgimet astronomike.

Dendesia e tanishme e pergjithshme e universit eshte shume e ulet, rreth 9,9 × 10-30 gram per centimeter kub. Kjo mase e energjise perbehet nga73% energji e erret23% matterie e ftohte, dhe 4% nga nje energji e zakonshme. Dendesia e atomeve eshte ne rendin e nje atomi hidrogjen i vetem per cdo kater metra kub te vellimit. Pronat e energjise se zeze dhe te materies se zeze jane kryesisht te panjohura.Matteria e zeze, si ceshtje e zakonshme, punon per te ngadalesuar zgjerimin e universit, dhe nga ana tjeter, energjia e erret e pershpejton zgjerimin e tij.

Vleresimi i sakte i moshes se universit eshte 13,73 Miliard vjec, bazuar ne vezhgimet e rrezatimit te sfondit kozmik mikrovale. Vleresimet e Pavarur (ne baze te matjeve te tilla si takimi radioaktiv) bien dakord, edhe pse ata jane me pak te sakte, duke filluar nga mosha 11.2 miliard vjec deri ne 13.15 miliard vjecUniversi nuk ka qene i njejte ne cdo kohe ne historine e tij, pershembull, popullsite relative te quasareve dhegalaktikave kane ndryshuar, dhe hapesira vete duket qe eshte zgjeruar. Kjo llogari zgjerimi bazohet tek menyra se si shkencetaret mund te vezhgojne driten e nje galaktike qe ndodhet 30 miliard vjet drit larg. Ne qofte se drita ka udhetuar per 13 miliarde vjet, hapesira ne mes tyre eshte zgjeruar per shkak te zgjerimit te vet Universit. Ky zgjerim eshte ne perputhje me vezhgimin se drita nga galaktikat e largeta ka qeneredshifted=Zhvendosje e kuqe. Shkalla e ketij zgjerimi hapesinor eshte pershpejtim, bazuar ne studimet e llojit supernova la, dhe te vertetuar nga te dhena te tjera.

Fraksionet relative te elementeve kimike te ndryshme - ne vecanti atomet e lehta si, deuteriumhidrogjen dhe helium jane te njejta ne te gjitheuniversin dhe tere historine e tij. Universi duket te kete me teper matterie se sa antimattiere, nje asimetri kjo ne lidhje me verejtjet e shkeljes.Universi nuk ka perberje ose shkarkime elektrike, dhe per kete arsye graviteti eshte bashkeveprimi dominues ne gjatesine kozmologjike. 

 

Grimcat elementare prej te cilave eshte ndertuar Universi. Gjashte leptons dhe gjashte quarks perbejne shumicen e ceshtjes, per shembull, protonet dhe neutronet e berthamave atomike jane te perbere nga quarks, dhe kudo eshte i pranishem nje elektron lepton. Keto grimca bashkeveprojne nepermjet bosons mates te treguar ne rreshtin e mesem, secili korrespondues i nje lloj te vecante shkalle simetrise. Boson i Higgs (ende pa u vene re), besohet te jape mase ne grimcat me te cilat eshte i lidhur. Graviton-i, nje Boson mates i supozuar graviteti, nuk eshte i shfaqur.


Universi duket se ka nje vazhdimesi te qete hapesire-kohe te perbere nga 3 dimensione hapesinore dhe nje dimension kohore (koha). Ne mesatare, hapesira ​​eshte verejtur te jete pothuajse e sheshte(Perkulje afer zeros), qe do te thote se Gjeometria Euklidiane eshte e eksperimentuar me saktesi te larte ne pjesen me te madhe te Universit. Hapesira dhe Koha gjithashtu kane dhe nje topologji te lidhur, te pakten ne shkallen e gjatesise se dukshme te Universit. Megjithate, vezhgimet e tanishme nuk mund te perjashtojne mundesite se Universi ka dimensione dhe se hapesira dhe koha kane me shume topologji globale, te lidhur me, analogjine dhe topologjine cilindrike ose toroidalin e hapesirave dy-dimensionale.

Universi duket se sillet ne nje menyre qe rregullisht ndjek nje sere ligjesh fizike dhe konstant. Sipas Modelit Standard mbizoteruese te fizikes, te gjithe materiet perbehen nga tre breza te leptons dhe quarks, secila nga te dyja jane fermions. Keto grimca elementare nderveprojne me se shumti nepermjet tre nderveprimesh themelore: nderveprimit electroweak i cila perfshin elektromagnetizmin dhe forcen e dobet berthamore; forca e fuqishme berthamore e pershkruar nga kromodinamike kuantike; dhe graviteti, i cili eshte me se miri i pershkruar per momentin nga relativiteti i pergjithshem. Dy nderveprimet e para, mund te pershkruhent nga fusha e rinormalizuar e teorise kuantike, dhe jane ndermjetesuar nga bosons mates qe korrespondojne me nje lloj te vecante te simetrise se vleresuar. Nje teori e rinormalizuar kuantike e fushes se relativitetit te pergjithshem nuk eshte arritur ende, edhe pse forma te ndryshme te fije teorish duken premtuese. Teoria e relativitetit special besohet se mban te gjithe universin, me kushtin qe shkallet hapesinore dhe kohore kane kohezgjatje mjaft te shkurter; perndryshe, me teper nga teoria e pergjithshme e relativitetit. Nuk ka asnje shpjegim per vlera te vecanta qe konstantet fizike duken se mbajne te gjithe universin tone, te tilla si h-ja konstante Planck ose ligjet e gravitacionit te vazhdueshem G. Disa ligje te konservimit jane identifikuar, te tilla si ruajtja e ngarkeses, momenti, momenti kendor dhe energjia; ne shume raste, keto ligje te ruajtjes mund te lidhen me simetrine apo identitetet matematikore.

 

Krijimi


Shume modele te kozmosit (kozmologjite) dhe (Kozmogonite) origjina e tij kane qene propozuar, ne baze te te dhenave te atehereshme ne dispozicion dhe konceptimit te universit. Historikisht, kozmologjite dhe Kozmogonite u bazuan ne rrefimet e perendive duke vepruar ne menyra te ndryshme. Teorite e nje universi te papercaktuar te qeverisur nga ligjet fizike jane propozuar me pare nga greket dhe indianet. Gjate shekujve, permiresime ne vezhgimet astronomike dhe teorite e levizjes dhe gravitetit kane cuar ne pershkrimin gjithnje e me te sakte te universit. Epoka moderne e kozmologjise filloi me 1915 me teorine e pergjithshme te relativitetit te Albert Einstein, e cila beri te mundur te parashikohej ne menyre sasiore origjina, zhvillimi, dhe percaktimi i universit ne teresi. Teorite me moderne te pranuara te kozmologjise jane te bazuara ne relativitetin e pergjithshem dhe, me konkretisht, i parashikuari Big Bang, megjithate, ende jane te nevojshme matje me te kujdesshem per te percaktuar se cila teori eshte e sakte.

Shume kultura kane histori qe pershkruajnw origjinen e botes, te cilat mund te grupohen perafersisht ne llojet e zakonshme. Ne nje lloj histori, bota eshte lindur nga nje veze e botes, tregime te tilla perfshijne poeme epike finlandeze Kalevala, historine kineze e Pangu ose Brahmanda Puranaindiane. Ne histori lidhur me kete, ideja krijimit eshte shkaktuar nga nje njesi e vetme qe buron ose prodhon dicka nga ai, ose veten, si ne konceptin e budizmit tibetian e Adi-Buda, historia e lashte greke e Gaia (Nena Toke), perendeshe mit Azteke Coatlicue, historia e lashte egjiptiane ezotit Atum, ose tregimi i krijiminit te Zanafillws. Ne nje lloj tjeter tregimi, bota eshte krijuar nga bashkimi i hyjnive meshkuj dhe femra, si ne historine e Maori, Rangi dhe Papa. Ne histori te tjera, universi eshte krijuar nga hartimi i tij nga materialet para-ekzistuese, te tilla si trupi i nje perendie te vdekur - si nga Tiamat ne epike babilonase Enuma Elish ose nga gjigandi Ymir ne mitologjine skandinave - ose nga materialet kaotike, siIzanagi dhe Izanami ne mitologji japoneze. Ne histori te tjera, gjithesia buron nga parimet themelore, te tilla si Brahman dhe Prakrti, ose yin dheyang te Tao.

 

Modelet filozofike


Prej shekullit te 6 p.e.s, filozofet greke te para-Socratit, zhvilluan modelet filozofike me te hershme te njohura te universit. Filozofet me te hershemgreke vune ne dukje se paraqitjet mund te mashtrojne, dhe kerkuan te kuptojne realitetin themelor pas paraqitjeve. Ne vecanti, ata vune ne dukje aftesine e materies per te ndryshuar forme (p.sh., akulli ne uje ne avull) dhe disa filozofe propozuan qe te gjitha materialet ne dukje te ndryshme, te botes (dru, metal, etj) jane te gjitha forma te ndryshme te nje materiali te vetem , (arche_. I pari qe e beri kete ishte Thales, i cili e quajti kete material uje. Pas tij, Anaximenes e quajti ate ajer, dhe parashtroi se duhet te kete forca terheqese dhe shtytese qe i shkaktojne (arche) te kondesohet apo te ndahet ne forma te ndryshme. Empedocles propozoi qe materialet e shumta themelore ishin te nevojshme per te shpjeguardiversitetin e universit, dhe propozoi qe te gjitha kater elementet klasike (toka, ajri, zjarri dhe uji) ekzistonin, megjithese ne kombinime dhe forma te ndryshme. Kjo teori e kater elementeve u miratua nga shumica e filozofeve te mevonshem. Disa filozofe para Empedocles mbrojten me pak gjera materiale per teorine e (ARCHE)Pitagora besonte se te gjitha gjerat ishin te perbere nga numrat, ndersa studenti i Thales , Anaximander, propozoi qe cdo gje ishte e perbere nga nje substance kaotike e njohur si Apeiron, qe perafersisht korrespondon me konceptin modern te nje shkume kuantike. Modifikime te ndryshme te teorise se Apeiron jane propozuar, vecanerisht ajo e Anaxagoras, i cili propozoi qe materia e ndryshme ne bote u shkeput nga nje Apeironi i shpejte rrotullues, vene ne levizje nga parimi i Nous. Filozofe te tjere, me se shumti Leucippusdhe Democritus, propozuan qe universi ishte i perbere nga atomet te pandashme qe levizin ne hapesiren ​​boshe, ne vakum. Aristoteli e kundershtoi kete pikepamje per arsye se rezistenca e levizjes rritet me densitetin, pra, hapesira ​​boshe nuk duhet ti ofroje asnje rezistence levizjes, duke cuar ne mundesine e shpejtesise se pafundme.


Edhe pse Heraclitus argumentoi per ndryshimin e perjetshem, Parmenides pothuajse bashkekohesi i tij beri sugjerimin radikal se gjithe ndryshimi eshte nje iluzion, se realiteti i vertete themelor eshte perjetesisht i pandryshueshem dhe i nje natyre te vetme. Parmenides e shenoi kete realitet si(Nje). Teoria e Parmenides dukej e pabesueshme per shume greke, por Zeno, studenti i tij e sfidoi ate me disa paradokse te njohura. Aristoteli u perpoq te zgjidhte keto paradokse duke zhvilluar nocionin e nje permbajtjeje pafundesisht te ndashme, dhe duke e aplikuar ate ne hapesire ​​dhe kohe. Filozofi indian, (Kanada), themelues i shkolles Vaisheshika, zhvilloi nje teori atomesh dhe propozoi qe drita dhe nxehtesia ishin varietete te substancave te njejta. Ne shekullin e 5-te, filozofi budist atomist Dignga propozoi qe atomet ishin pika e mesme, jo kohezgjatese, dhe te perberanga energjia. Ata mohuan ekzistencen e materies se konsiderueshme dhe propozuan se levizja perbehej nga shkrepje te castit te nje rrjedhe te energjise. Teoria e finitism it te perkohshem ishte frymezuar nga doktrina e krijimit ndare nga 3 religjionet abrahamikeJudaizmiKrishterimidhe Islami. Filozofi i krishtere, John Philoponus, paraqiti argumente filozofike kunder nocionit te lashte grek e nje te kaluare te pafund. Argumentet e Philoponus kunder nje te kaluare te pafund jane perdorur nga filozofi i hershem musliman, Al-Kindi (Alkindus), filozofi cifut, Saadia Gaon (Saadia ben Joseph), dhe teologu musliman, Al-Gazali (Algazel). Ata perdoren dy argumente logjike kunder nje te kaluare te pafund, duke e pare argumentin nga pamundesia e ekzistences se nje pafundesie te vertete, i cili thote

Nje pafundesi aktuale nuk mund te ekzistoje.
Nje regres i pafund kohor i ngjarjeve eshte nje pafundesi e vertete.
Nje regres i pafund i perkohshem i ngjarjeve nuk mund te ekzistoje.


Argumenti i dyte, argumenti nga pamundesia e perfundimit te nje pafundesie te vertete me shtesa te njepasnjeshme, thote:
Nje pafundesi e vertete nuk mund te perfundohet nga shtesa e mepaseshme.
Seria kohore e ngjarjeve te kaluara ka qene e plotesuar me shtesa te njepasnjeshme.
Seria kohore e ngjarjeve te kaluara nuk mund te jete e nje pafundesie te vertete.


Te dy argumentet jane miratuar nga filozofet dhe teologet e vone krishtere, si dhe argumenti i dyte ne menyre te vecante u be me i njohur pasi u miratua nga Immanuel Kant ne tezen e tij te antinomise te lidhur me kohen.

 

Modelet Astronomike


Modele Astronomike te universit jane propozuar menjehere pasi astronomia filloi me astronomet babilonas, te cilet e shihnin universin si nje disk te sheshte lundrues ne oqean, dhe kjo perben premisen per hartat e hershme greke, si ato te Anaximander dhe Hecataeus. Filozofet greke me vone, duke respektuar levizjet e trupave qiellor, ishin te shqetesuar me modelet e zhvillimit te universit bazuar me thellesisht ne prova empirike. Modeli i pare koherent ishte propozuar nga Eudoxus e Cnidos. Sipas ketij modeli, hapesira dhe koha jane te pafundme dhe te perjetshme, Toka eshte sferike dhe e palevizshme, dhe e gjithe ceshtja tjeter eshte e kufizuar te rrotullohej si sfere koncentrike. Ky model ishte perpunuar nga Callippus dhe Aristoteli, dhe u soll ne marreveshje gati te persosur me vezhgimet astronomike nga Ptolemeu. Suksesi i ketij modeli eshte kryesisht per shkak te faktit matematikor qe cdo funksion (si pozicioni i nje planeti) mund te zberthehet ne nje sere funksionesh rrethore (modes-i i Furierit). Megjithate, jo te gjithe shkencetaret greke pranuan modelin gjeocentrik te universit. Filozofi PitagoreanPhilolaus merrte si te mireqene se neqender te universit ishte nje "zjarr qendror" rreth te cilit Toka, Dielli, Hena dhe planetet do te rrotulloheshin ne levizje rrethore uniforme.Astronomi greek, Aristarku i Samos, ishte individi i pare i njohur qe propozoi nje model heliocentrik te universit. Edhe pse teksti origjinal ka humbur, nje reference ne librin e Arkimedit ‘Llogaritesi Sand’ e pershkruan teoria heliocentrike e Aristarkut . 

Arkimedi shkruajti:

Ju Mbreti Gelon jeni i vetedijshem, universi eshte emri i dhene nga shumica e astronomeve ne sferen, qendra e se ciles eshte qendra eTokes, ndersa rrezja e tij eshte e barabarte me vije te drejte ne mes te qendres se Diellit dhe qendres se tokes. Kjo eshte llogaria e zakonshme sic e keni degjuar nga astronomet. Por Aristarku, ka sjelle nje liber te perbere nga hipoteza te caktuara, ku me sa duket, si pasoje e supozimeve te bera, se universi eshte shume here me i madh se sa universi i permendur. Hipotezat e tij jane qe yjet fikse dhedielli te mbeten te paprekur, se Toka rrotullohet rreth Diellit ne perimetrin e rrethit, Dielli shtrihet ne mes te orbites, dhe se sfera e yjeve fikse, ndodhet rreth te njejtes qender si dielli, dhe eshte aq e madhe sa rrethi ne te cilin ai presupozon qe Toka mban nje pjese te distances se yjeve fikse.

Aristarku keshtu besonte se yjet ishin shume larg, dhe e pa kete si arsye pse nuk kishte asnje parallax te dukshem, qe eshte, nje levizje e vezhguar e yjeve ne lidhje me njeri-tjetrin sic Toka levizte rreth Diellit. Yjet jane ne fakt shume me larg se distanca qe eshte supozuar pergjithesisht ne koherat e lashta, e cila eshte arsyeja pse parallax-i yjor zbulohet vetem me teleskope. Modeli gjeocentrik, ne perputhje me parallax-in planetar, ishte supozuar te ishte nje shpjegim per jo observimin e fenomenit te paraleleve ne parallaxin yjor. Refuzimi i pikepamjes heliocentrike dukej shume i forte, si pasazhi i meposhtem nga sugjerimet e Plutarch (ne fytyren e dukshme ne Orbiten e Henes):

Cleanthes [bashkekohes i Aristarkut dhe kreu i stoikeve] mendoi se ishte detyre e grekeve per te paditur Aristarkun e Samos per kryerjen e mekatit per venien ne levizje te Vatres se universit [dmth token],. . . supozuar qe qielli te mbetej ne pushim dhe toka qe rrotullohej ne nje rreth te zhdrejte, ndersa ajo rrotullohej, ne te njejten kohe, rreth aksit te saj.

Astronomi tjeter i vetem nga antikiteti i njohur me emrin qe mbeshteti modelin heliocentrik te Aristarkut ishte Seleucus i Seleucias, nje astronom babilonas i helenizuar i cili jetoi nje shekull pas Aristarkun. Sipas PlutarchSeleucus ishte i pari qe provoi sistemin heliocentrik me ane te arsyetimit, por nuk eshte e njohur ajo qe ai perdori si argumente. Argumentet e Seleucus "per nje teori heliocentrike kishin te benin ndoshta me fenomenin e batices. Sipas Strabos (1.1.9)Seleucus ishte i pari qe thonte se baticat jane per shkak te terheqjes se Henes, dhe se lartesia ebatices varet nga pozicioni i henes ne lidhje me Diellin. Nga ana tjeter, ai mund te kete provuar teorine heliocentrike duke percaktuar kosntanten e nje modeli gjeometrik dhe duke zhvilluar metoda per te llogaritur pozicionet planetare duke perdorur kete model, ashtu sic beri Nikola Koperniku me vone ne shekullin e 16. Gjate Mesjetes, modelet heliocentrike mund te kene qene propozuar edhe nga astronomi indian, Aryabhata, dhe nga astronomet persiane, Albumasar dhe Al-Sijzi.

Modeli i Aristotelit u pranua ne boten perendimore, per rreth dy mijevjet, deri sa Koperniku ringjalli teorine e Aristarkut, qe te dhenat astronomike mund te shpjegohen me pelqyeshem ne qofte se toka rrotullohej rreth boshtit te saj dhe ne qofte se dielli ishte vendosur ne qender te universit.

''Ne qender qendron dielli. Por kush do ta vendoste kete llambe te nje tempulli shume te bukur ne vend tjeter ose ne nje me te mire, se sa ky formulim mund te ndricoje cdo gje ne te njejten kohe?"

Nikola Koperniku, ne kapitullin 10, Libri 1 i De Revolutionibus Orbium Coelestrum (1543)
.

Sic eshte theksuar nga vete Koperniku, sugjerimi se Toka rrotullohet ishte shume i vjeter dmth i sygjeruar shume kohe perpara kohes se veteKopernikut dhe i datezuar me detaje nga Philolaus (c. 450 BC)Heraclides Ponticus (c. 350 BC) dhe Ecphantus Pythagorean. Rreth nje shekull para Kopernikut, dijetari i Krishtere Nikola i Kusas gjithashtu propozoi qe Toka rrotullohet rreth boshtit te saj ne librin e tij, (Ne Injorancen e Mesuar - On Learned Ignorance (1440). Aryabhata (476-550)Brahmagupta (598-668)Albumasar dhe Al-Sijzi, propozuan gjithashtu seToka rrotullohet rreth boshtit te saj. Prova e pare empirike per rrotullimin e Tokes rreth boshtit te saj, duke perdorur fenomenin e kometave, u dha nga Tusi (1201-1274) dhe Ali Qushji (1403-1474). Megjithate Tusi, vazhdoi te mbeshtese universin e Aristotelit, dhe keshtu Qushji ishte i pari qe hedhi poshte idene aristoteliane e nje Toke te palevizshme mbi nje baze empirike, te ngjashme me menyren se si Koperniku me vone justifikoi rrotullimin e Tokes. Al-Birjandi (v. 1528) me tej zhvilloi nje teori te "inercise rrethore", per te shpjeguar rrotullimin e Tokes, te ngjashme me menyren se si Galileo Galilei e kishte shpjeguar ate.

Modeli heliocentrik i Kopernikut lejonte te vendoseshin yjet njetrajtesisht permes hapesires (pafundesise) rreth planeteve, propozuar per here te pare nga Thomas Digges ne pershkrimin e tij te orbitave qiellore. Giordano Bruno e pranoi idene se hapesira ishte e pafund dhe e mbushur mesisteme diellore te ngjashme me sistemin tone. Per publikimin e kesaj pikepamje, ai u dogj ne turren e druve ne Fiori dei Campo ne Rome me 17 shkurt 1600.

Kjo kozmologji u pranua perkohesisht nga Isak NjutoniKristian Huygens dhe shkencetaret me vone, edhe pse kishte disa paradokse qe ishin zgjidhur vetem me zhvillimin e relativitetit te pergjithshem. E para prej ketyre, ishte se ajo supozonte se hapesira dhe koha ishin te pafundme, dhe se yjet ne univers kishin qene gjithmone duke u djegur, por, pasi yjet jane vazhdimisht rrezatim energjie, nje yll i caktuar duket ne kundershtim me rrezatimin e energjise se pafundme. Se dyti, Edmund Halley (1720) dhe Jean-Philippe de Cheseaux (1744), e vuren ne dukje kete gje, pavaresisht se supozimi i nje hapesire ​​te pafund mbushur njetrajtesisht me yje do te conte ne parashikimin se qielli i nates do te ishte po aq i ndritshem si vete Dielli, ky u be i njohur si paradoksi Olbers ne shekullin e 19. Se treti, vete Njutoni tregoi se nje hapesire ​​e pafundme mbushur njetrajtesisht me materie do te shkaktoje crregullime te forcave te pafundme, dhe qe kjo materie te shtypet nga brenda nen gravitetin e vet. Kjo paqendrueshmeri eshte sqaruar ne vitin 1902 nga kriteri i paqendryeshem i Jeans. Nje zgjidhje per keto dy paradokse te fundit eshteuniversi Charlier, ne te cilen materia eshte e rregulluar hierarkivisht. Modele te tilla kozmologjike kane qene gjithashtu te propozuara me pare ne 1761 nga Johann Heinrich Lambert. Nje perparim i rendesishem astronomik i shekullit te 18 ishte realizimi nga Thomas WrightImmanuel Kant dhe disa te tjere, duke theksuar se yjet nuk jane te shperndara ne menyre uniforme ne te gjithe hapesiren, por, ata jane te grupuar negalaktika. Epoka moderne e kozmologjise fizike filloi ne vitin 1917, kur Albert Ajnshtajni aplikoi per here te pare teorine e tij te pergjithshme terelativitetit, te modelimit te struktures dhe dinamikes se universit. Kjo teori dhe implikimet e saj do te diskutohen me ne detaje ne seksionin ne vijim.

Tour the Universe Slideshow

 

    

 

Topic: Universi

No comments found.

New comment